Прапор України

До переліку статей

Напередодні визволення Кіровограда від німецько–фашистських загарбників

Визволення Кіровограда від німецько–фашистських загарбників

У рамках масштабної програми, що розроблена на виконання Указу Президента України «Про заходи у зв’язку з відзначенням 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників та 70-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років» від 19 жовтня 2012 року № 604/2012, у всіх населених пунктах Кіровоградської області, до березня 2014 року пройдуть відповідні заходи.

Карпов Валентин Евгеньевич

Дата 8 січня 1944 року в історії нашого міста - в особливій шані. День визволення Кіровограда від німецько–фашистських загарбників вшановується незалежно від політичних подій, що формують наше сьогодення. Згадаймо події того часу. Згідно з наказом Верховного Головнокомандування, - генералу армії Конєву про звільнення м. Кіровограда від 8 січня 1944 року в ознаменування одержаної перемоги, 23 військо-вим частинам, які відзначилися в боях за визволення нашого міста, присвоєно назву Кіровоградські. Від початку січня 1944-го року у військових донесеннях та повідомленнях Інформбюро значилися: 297 стрілецька Слов’янсько-Кіровоградська дивізія, 25 танкова Кіровоградська бригада, 1669 винищувальний протитанковий артилерійський Кіровоградський полк, 97 Гвардійський міно-метний Кіровоградський Червонопрапорний полк. А 8 січня 1944 року Москва салютувала доблесним військам, які звільнили м. Кіровоград, двадцятьма артилерійськими залпами.

Карпов Антон Валентинович

(Примітка: Уже в перші дні окупації фашисти розстріляли понад 10 тис. мирних жителів Кіровограда. Гітлерівці проводили масові арешти комуністів, комсомольців, радянських акти-вістів та членів їх родин, піддавали їх жорстоким тортурам, а потім розстрілювали без суду та слідства. На базарній площі (нині – комплекс універсального торгового об’єднання «Кіровог-рад») було побудовано три шибениці, на яких вішали місцевих мешканців. У в’язниці на Польо-вій вулиці було закатовано близько 3 тисяч людей. Фашисти відправляли людей на роботи до Німеччини, лише з Кіровограда було вивезено понад 10 тисяч чоловік, а з області – 52 тисячі. Крім того, протягом жовтня 1941 року у місті стратили понад 6 тисяч євреїв. За весь період Другої Світової війни Кіровоградщина втратила 92 тис. 860 жителів, в оборонних та насту-пальних боях – 152 тис. 155 чоловік).

В середині 2013 р., відповідно до 70-річчя визволення м. Кіровограда від німецько– фашистських загарбників, член обласної громадської ради при Кіровоградській ОДА – Карпов В.Є. разом із своїм сином Антоном, видали науково-популярне видання: «Заборонена правда: міфи й реальність Третього рейха». Кіровоградське видавництво «Код», 2013, 772 с. Ця книга складається із двох частин: «Заборонена правда» 391 с., та «Право на правду: міфи й реальність Третього рейха» 381 с., і вона надійшла у бібліотеки м. Кіровограда.

Запрещенная правда право на правду

В 2015 році всі прогресивні люди будуть відзначати сімдесятиріччя завершення Другої світової війни. Практично вже немає свідків тих кривавих днів, а таємниці залишаються й понині. До 1945 року, Друга світова війна стала для людства найбільшою епопеєю за всю минулу історію. Для нас, що нині живуть в Україні, наступні десятиліття виявилися ще більш важливою епохою - тому, що відбувалося усвідомлення жорстоких уроків, виникших у ході минулої великої битви народів, а ще більш тому, що тривав подальший розвиток і поглиблення історичних процесів, що органічно випливали із подій Другої світової війни і її наслідків.

До переліку статей